HTML

EnergiaKözösségek, spóroljunk élvezettel! :-)

Friss topikok

Címkék

Minek csatlakozzak? Én már most is energiatakarékosan élek!

2013.12.18. 08:56 Almássy Tamás

Az emberek többsége nincs tisztában a saját fogyasztásával. Mióta átalányt fizet, még ritkábban látja, olvassa le az óráját. (Ezzel többek között annak a veszélye is megnő, hogy valami rejtett nagyfogyasztó rossz hatását csak sok idő után veszik észre. Jellemző példa a csőtörés egy eldugott helyen, amit a legkönyebben a vízóra felpörgéséből lehet észrevenni, de vannak más példák is. Ha nem nézzük az órákat rendszeresen, akkor nem tűnik föl, hogy pörögnek!)

Az emberek azt hiszik takarékoskodnak, s jellemzően ezeket csinálják:

  • leolvasztja a hűtőt
  • kihúzza a mobiltöltőt
  • eloltja a villanyt maga után

Van egy csomó tudás, ami most nem közkincs! Íme két példa:

  • A hűtő rácsa poros, akár 30%-kal is többet fogyaszthat!
  • A bojler fűtőszála vízköves? 1 mm vízkő + 10 % fogyasztást eredményez.

A játékba bekapcsolódók 2 hetente kapnak tippeket, milyen lehetőségek vannak az elfolyó energia megfogására.

Ahhoz, hogy mindenki egyedi, saját magára szabott stratégiát dolgozhasson ki, a legjobb dolog mérni. Adunk hozzá fogasztásmérőt! Fel lehet térképezni a saját lukainkat a hordón, ahol elfolyik a víz! (Képletesen fogalmaztam. Megkereshetjük azokat a pontokat a lakásban, ahol elcsorog az energia.)

Saját példám, ami biztos nem valósult volna meg az EnergiaKözösségek előző köre nélkül nálunk és édesanyámnál: Minden radiátor mögé hővisszaverő fóliát tettem be. Mérni nem is próbáltam a hatását, de biztos vagyok benne, hogy sokat számít. Érezhető, hogy nem olyan meleg a fal a radiátor mögött. A radiátorok hátsó fele nem a falat fűti folyamatosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://energia-kozossegek.blog.hu/api/trackback/id/tr645697525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása